Kőolaj a város alatt: akár a Liget sarkában is lehet egy olajkút

Desktop
Los Angeles, olajkút a városban
Los Angeles, olajkút a városban

Akár a Thököly út és Dózsa György út sarkán is lehet majd egy olajkút, ha úgy adódik, vagy a Népstadion vagy a Groupama Aréna mellett, esetleg a Kerepesi temetőnél, valahol a Népligetben, Dél-Pesten, Csepelen vagy Budafokon, Tétényben.

Az egész csak azon múlik, hogy előzetes kutatásokkal találnak-e ott annyi olajat, amit érdemes kitermelni. A koncessziót erre a hatalmas területre (aminek nagyjából a Budapestet érintő részét látjátok rózsaszínben a G7 térképén) mindenesetre most áruba bocsátják. Azaz pályázni lehet rá kőolaj- és földgázkutatás és -termelés céljával. (Itt a kiírás, ha Ewingék nyomdokaiba akarnátok lépni. Budapest 7. 8., 9., 10., 11., 14., 16., 18., 19., 20., 21., 22. és 23. kerületét érinti.)  A pályázat nyertese egy versenyben meghatározott koncessziós díj fejében a 2020 elején várható szerződéskötéstől számított húsz évig termelheti itt az általa feltárt kőolajat és földgázt.

A Bányatörvény szerint ugyan belterületen elvileg nem folytatható bányászati tevékenység. Ezt néhány fővárosi önkormányzat fel is rótta a vizsgálati jelentés szerint, Ferencváros és Zugló például egyenesen azt írta a bányászati hivatalnak, hogy területén egyáltalán nem jöhet szóba semmiféle bányászati termelés. Más önkormányzatok nem ilyen kategorikusak, több helyen nagyon is számításba jöhetnek a budapesti külterületi részek jelezte cikkében a G7. De hát vannak arra műszaki megoldások, hogy akár néhány kilométerrel odébb legyen a kút, mint maga a kibányászandó szénhidrogén (gáz is lehet, nem csak olaj.)

Maga a kutatás is elég kellemetlen folyamat, és azt nem tiltja a törvény:  például ahhoz, hogy 3D-s képet tudjanak alkotni arról, hogy mi is van a föld alatt, kisebb földrengéseket kell előidézni.

 

 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek