Akkor és most: a régi Fő utca

Desktop
valószínűleg még az 1894-es kikövezés előtt (forrás: fortepan.hu)

Valaha a Budáról Bécsbe, Eszékre és Pécsre, illetve onnan visszairányuló postakocsik Promontoron és Tétényen haladtak keresztül. A régi postaút Budáról (a régi római út nyomán) közvetlenül a Duna jobb partján húzódott. Az állandó áradások állandóan rongálták az utat, több helyen a mederbe szakadozott, aminek következtében a rajta való közlekedés nehézkes volt. ezért az 1800-as évek elején úgy határoztak, hogy a folyó vonalától beljebb új főutat kell építeni, melyre legalkalmasabbnak a mai Fehérvári út bizonyult. Az építés magas költségei miatt, (nagyarányú feltöltés) szakaszonként kezdtek bele a munkálatokba.

Az első, a mai Albertfalváig, 1819-ben készült el; innen túl eső részen, Budafokon, csak 1825-ben kezdődtek el a mérnöki felmérések, a munkálatok csak 1843-ban fejeződtek be. Az új országút (a mai 6-os számú főút) megépítése megváltoztatta Budafok arculatát. Az új útat nem a Fő utcán (ma Kossuth Lajos utca) hanem az utca keleti házsora mögötti kerteken, réteken
keresztül mérték ki. Ez a határrész azonban rendkívül mélyen feküdt és a Duna áradásai folytán mocsaras is volt. Az új út helyét itt erősen feltöltötték és így építették meg a ma is meglévő országutat.

A Fő utcát 1894-ben kövezték ki Ebben az évben kezdték meg a Péter Pál utca egyik oldalának kikövezését. 1895-ben a Sörház és a Tóth József utcák kövezését kezdték meg, a munkát 1896-ban fejezték be. 1909-ben Budafokon mindössze nyolc kilométer burkolatú úthálózat volt, Budatétényben kettô kilométer és Nagytétényben öt kilométer ebben az idôszakban a kövezett utak hossza. A Kossuth Lajos utca terméskővel való átkövezése 1911-ben történt meg. Ez a burkolata 75 évig volt meg. Budatétényben 1912–13-ban kövezték ki a Jókai Mór utcát az iskoláig. A következő évben folytatták a Kápolna utcán. Nagytétényben is ezekben az években készült a diósároki pincékhez vezető út, a mai Bartók Béla út.

forrás: Kertész László: Fejezetek Budafok–Tétény közlekedésének történetéből

Kattints még a múltidézéshez; ide és oda, és még emide.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?