Nemzetközi nőnap: jogok és világbéke

Desktop
1911, Bécs
1911, Bécs

A legelső (akkor még nem nemzetközi) nőnapot New Yorkban tartották, 1909. február 28-án.

És hogy hogyan lett ebből a dátumból március nyolc? Volt ugyan egy nagyon híres női tüntetés ezen a napon, talán a legelső, ahol a városban éhbérért dolgoztatott nők kiálltak a jogaikért (ez is New Yorkban történt, 1857-ben, a ruhaiparban dolgozók fogtak össze). 

Végül 1910-ben döntött úgy egy nemzetközi női konferencia, hogy legyen hivatalosan is nők napja, itt már nem csak bérekről volt szó, hanem egyenlő és legfőképpen választási jogokról. (A nők nagyon sokáig nem választhattak, még akkor sem, amikor férfitársaik közül a földtelenek, szegények és mindenki más is végre megkapta ezt a jogot.)

A rákövetkező évben csak Európában (akkor március 19-én) egyszerre rengeteg városban, több mint egymillióan vettek részt a tüntetéseken. Az akkori Osztrák-Magyar Birodalomban volt vagy 300 felvonulás, Bécsben például a Ringen. Szavazati jogot követeltek a nők, azt, hogy hivatalos tisztséget is betölthesssenek, és hogy munkavállaláskor ne érje őket megkülönböztetés. 

1914-ben került elő dátumként először a mácius 8., talán egyszerűen azért, mert 1914-ben az vasárnapra esett. 

Az 1917-es március nyolcadikát, amikor a petrográdi nők vonultak utcára, elsősorban a háború befejezéséért, az élelmiszerhiány megszüntetéséért, sokan tartják a forradalom első megmozdulásának. Ez annyira sikeres volt, hogy egy héttel rá II. Miklós cár lemondott, és a helyébe lépő ideiglenes kormány azonnal megadta a nőknek a szavazati jogot. 

Nagyon sokáig csak a Szovjetúnióban (és a mintájukat követő országokban) volt ez a nap hivatalos ünnep, az ENSZ csak1975-ben tette ünneppé, azóta a nők jogainak és a világbékének a napja. 

Noha a mai nap sok helyen még mindig a jogokról és a világbékéről szól, azért egy csokor virág mindenkinek jólesik. 

(Forrás: wikipédia)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?