Megvan, mikor lesz az idei lomtalanítás a kerületben

Oszd meg másokkal!

Desktop
Hajba László: Tóbiás, a kukásautó
Hajba László: Tóbiás, a kukásautó

A Fővárosi Közterületfenntartó szakaszosan teszi csak közzé, mikorra tervezik a budapesti lomtalanításokat. Kerületünk sokáig nem volt fönt a 2018-as listán, most viszont egy jó közeli időpontot adtak meg: idén május 22. és 31. között szállítják el a lomokat a kerületből.

Hogy pontosan melyik napon, arról értesítő kis plakátokat raknak majd ki, és levelet is dobnak majd be a postaládákba. Az azon megjelölt nap mindig az elvinnivaló kikészítésének napja.

Akkor lehet kirakni a lomokat, és nem egész nap: kizárólag 18 óra után. Közterület-szennyezési szabálysértést követ el, aki nem a megjelölt időpontban készíti ki a lomokat. Amit amúgy is jó, ha betartunk, senki sem szeret más szemetében gázolni akár napokon át.

Fontos, hogy a lomokat úgy rakjátok ki, hogy az se a forgalmat ne akadályozza (a gyalogosokét sem), és legyen elég messze a háztól és a parkoló autóktól is. A katasztrófavédelem szakemberei szerint (pedig ők aztán tudják) még a pár órára kihelyezett lom-kupac is lehet elharapózó tűz forrása.

Ezekre pedig nem vonatkozik az éves lomtalanítás, más módon kell megszabadulni tőlük, ilyesmit ne rakjatok ki:

• a háztartásokban naponta képződő kommunális hulladékot
• ipari, mezőgazdasági, szolgáltatatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot
• veszélyes hulladékot
• építési törmeléket
• gumiabroncsot
• zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű)
• szénport, hamut
• földet
• elkülönítetten gyűjtött üveg, papír, műanyag és fém hulladékot
• gépjárműroncsot.

(Itt találod a FKF tájékoztatóját egyébként.)

Lakótelepieknek: itt az alkalom mindentől megszabadulni, amit eddig nem szabályosan, az emeleti szemétledobóban, volt babakocsitárolóban, a tárolószint folyosóin rakosgattatok ide-oda. Nem csak az éghető dolgokról van szó, ezeken a helyeken tulajdonképpen semmi fölösleges dolog nem lehet: a menekülő útvonalat kell úgy szabadon hagyni, hogy ha baj van, csukott szemmel, semmiben meg nem botolva lehessen kijutni a házból. 

(Az útban lévő virágtartókat, cipősszekrényeket, valamire-még-jó-lesz kisbútorokat, sőt rossz helyen tárolt bicikliket is a katasztrófavédelem, ha arra jár, magas összegű büntetéssel díjazza. És igaza van.)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek