Kitiltanák az utcákról a hajléktalanokat

Desktop
Illusztráció (fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)
A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy foglalják alkotmányba: ne lehessen életvitelszerűen közterületen tartózkodni. A kormánypárt arra hivatkozik, hogy minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely és a munkalehetőség.
 
Évtizedes probléma, hogy sokan életvitelszerűen használják a közterületeket, ami a közbiztonsági és közegészségügyi veszélyek mellett megterhelő a városban élőknek.  Léteznek nappali és éjszakai szálláshelyek és egyéb ellátási formák azoknak, akiknek az élete elnehezült és nem tudnak saját otthonban lakni.
 
A közmunkaprogramnak köszönhetően bárki gondoskodni tud megfelelő szállásról a Fidesz szerint. 
 
A hajléktalan-kérdés előzménye: 2013-ban fogadta el a fővárosi közgyűlés azt a rendeletet, amely jogellenesnek minősítette az életvitelszerű tartózkodást egyes közterületeken. A határozatot a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen szavazatával fogadták el, az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért 12 politikusa nemmel szavazott.
 
Ez azt mondta ki, hogy jogellenes az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Népligetben. Ugyancsak tiltott terület 29 kiemelt aluljáró és a bejárataiktól számított 50 méteres körzetük. Ezek között szerepelnek egyebek mellett a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfő, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti kereszteződés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utcai gyalogos aluljáró. A 2013-ban elfogadott tilalom kiterjedt a játszóterek, köztemetők, és gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézmények ingatlanjaira, valamint a 100 méteres körzetükre. A tervezetben szerepeltek továbbá a hidak és a felüljárók, valamint a lépcsőik.
 
2014-ben azonban a Kúria az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult a jogszabály miatt. Az Alkotmánybíróság összeegyeztethetlennek tartotta az alaptörvénnyel a lakhatási szegénység és az ahhoz kapcsolódó magatartások, például a guberálás kriminalizálását. "A hajléktalan életvitel társadalomra veszélyesség hiányában nem büntethető" - áll a 2014-es határozatban.
 
 Az Ab által megfogalmazott követelmény, hogy a hajléktalan személy nem rekeszthető ki a települések, egyes önkormányzatok illetékességi területének egészéből, sőt egyes összefüggő településrészekből sem, hiszen az ilyen szabályozás a hajléktalan embert, a hajléktalanságot sújtaná. "A közterületen való életvitelszerű tartózkodás csak ott lehet tilalmazott, ... ahol az életvitelszerű tartózkodás és az azzal szükségképpen, elkerülhetetlenül együtt járó körülmények kifejezetten összeegyeztethetetlenek a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelmének szempontjaival" - áll a Kúria 2014-es ítéletében. Ilyen hely Budapesten csupán 34 aluljáró, amelyben megtiltották a hajléktalanok életvitelszerű tartózkodását. 
 
Ha most alkotmányba rögzítik, hogy ne lehessen a közterületen élni, akkor a fővárosból végleg kitiltják a hajléktalanokat. Egyetértenétek vele?
 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?