Júliustól már nem igazoltathatnak a rendőrök "csak úgy" senkit Budapesten

Desktop

Két és fél év után, július 1-jétől megszűnt a fokozott ellenőrzés Budapesten (és néhány megyében) - közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A rendőröknek így nincs felhatalmazásuk arra, hogy a törvényben meghatározott okokon túl „általános igazoltatás” alá vonják a polgárokat.

A fokozott ellenőrzés lényege, hogy annak elrendelése esetén a rendőri szerv vezetőjének utasításában meghatározott területen és időtartamon belül bárki igazoltatható, a rendőrnek nem is kell mérlegelnie az igazoltatás szükségességét alátámasztó körülményeket, amelyre egyébként törvény kötelezné.  Az országos rendőrfőkapitány 2015 óta úgy értelmezi a törvényt, hogy a „meghatározott terület” Magyarország teljes közigazgatási területe, az „időtartam” pedig akár 5 hónap is lehet. „Ez az értelmezés rettentően tág teret ad annak, hogy a rendőr szinte gondolkodás nélkül bárkit önkényesen igazoltathasson” – mondta Vig Dávid, a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője.

A magyar rendőrségi „igazoltatási statisztika” nemzetközi összehasonlításban kiemelkedő. 2017-ben több mint 1,1 millió igazoltatatás történt, és a számok három éve emelkedést mutatnak. Az igazoltatás ezen formája a Magyar Helsinki Bizottság szerint nem bizonyult hatékonynak a bűnmegelőzés és a bűnfelderítés tekintetében. 

A rendőrségről szóló törvény felhatalmazása alapján a rendőri szerv vezetője gyakorlatilag bármikor elrendelheti a fokozott ellenőrzést, ami alatt a rendőrök bárkit igazoltathatnak nyilvánvaló ok nélkül. 

Az igazoltatás leggyakoribb okai a következők: 

  • Szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja esetén (a gyanú szintje nincs meghatározva)
  • Engedélyhez kötött tevékenységet végző személyek igazoltatása (pl.: járművezetők, közterületen árusítók igazoltatása)
  • További eljáráshoz szükséges adatok megállapításakor (pl.: baleseteknél a szükséges adatok megállapítása a megindításra kerülő szabálysértési vagy egyéb eljárás érdekében)
  • Felkérésre igazoltatás (ha az igazoltatást kérő valószínűsíti, hogy az igazoltatáshoz jogos érdeke fűződik és személyazonosságát igazolja)

Fokozott ellenőrzést egyébként bárhol, bármikor elrendelhetnek. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?