Jön a nagy közös, mindent és mindenkit látó térfigyelő kamerarendszer

Oszd meg másokkal!

Desktop
A kép illusztráció

Egy új törvényjavaslat szerint egy központi tárhelyen gyűjtenék be az összes térfigyelő kamera felvételeit.

Mindenhol kamerák figyelnek: az utcán, a villamoson vagy a bankban, mindenütt felvételek készülnek rólunk. Ezek a kamerák azonban ma még nem alkotnak egységes hálózatot: sok helyen nem figyeli élő ember a monitorokat, és a legtöbb esetben három munkanap után a felvételeket is törlik. 

Ennek lehet hamarosan vége. Ha elfogadják Pintér Sándor javaslatát, akkor a kamerák egyetlen rendszerré állnak össze: létrejön egy nagy, közös, központi tárhely, ahová fel kell tölteni a következő kamerák képeit:  

  • a közterület-felügyeletek térfigyelő kamerái;
  • a BKK járműveinek kamerái;
  • a BKK, mint közútkezelő kamerái;
  • a rendőrség által üzemeltetett térfigyelők;
  • a Magyar Közút kamerái;
  • a bankok biztonsági kamerái.

Ezek a felvételek legalább 30 napig a központi tárhelyen maradnak, és a törvény által megszabott rendben le lehet kérni őket. 

A kamerák mindent látnak, így többek között a bliccelők is azonosíthatók lesznek a felvételek alapján, hiába szaladnak el a helyszínről. 

Emellett az autósok sem ússzák meg: a kötelező felelősségbiztosítás nélkül közlekedő autók kiszűrésére is használni tudják. A kamerák felvételével összevetik a jármű rendszámát a nyilvántartásban szereplő biztosítási kötvényekkel, és ha nincs biztosítása az autónak, jelzést küldenek a közúti ellenőrnek, aki megállíthatja a járművet. Ha ez valamiért elmarad, a rendszer a 15 nap múlva ismét ellenőrzi a biztosítást, és ha nincs, automatikusan eljárást indít, a hatóság pedig kivonja a forgalomból a kötelező biztosítás nélkül közlekedő járművet - írja a  Népszava. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?