„Kicsit mindenki megnyugodott” – megint egyre több lakáshitelt veszünk fel

Desktop

Ahogy az ingatlanpiac beindult az elmúlt két év során, úgy húzta ki a lakáshitelfelvételi kedvet is a válság utáni időszak tetszhalott állapotból. A szakértő szerint a rossz tapasztaltok miatti elutasítás mára megszűnt, így megint egyre több lakáshitelt vesznek fel az emberek, amiben közrejátszanak a csökkenő hitelkamatok is. A kérdés már csak az, hogy tovább tudja-e növelni a lendületet az MNB “fogyasztóbarát hitele”?

Nagyjából együtt erősödött a hitelfelvételi kedv és az ingatlanpiac az elmúlt két évben. Az előző évben is számottevő növekedést láthattunk a lakáshitel-felvételeknél: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint 64 százalékos bővülés következett be az új lakáshitelek mennyiségében januárban az előző év azonos időszakához képest. Sokan persze kénytelenek is a hitelfelvétel eszközéhez nyúlni, hiszen az ingatlanárak jelentős mértékben, egyes területeken és szegmensekben akár 50 százalékkal is nőttek, miközben az emberek bevételeinek és megtakarításainak növekedése ettől messze elmaradt.

Drabos Tünde, a Balla Ingatlan hitelezési üzletágának vezetője szerint a hitelfelvételi kedv növekedésének az egyik oka az, hogy kedvezően alakultak a hitelkamatok az utóbbi időben. A másik, hogy mára “kicsit mindenki megnyugodott, és már nem érzem azt a fajta elutasítást, mint korábban” - fogalmazott a szakértő a lakáshitelekre célozva, melyek, úgy tűnik, hogy mostanra túljutottak a mélyponton. Az ugyanakkor az MNB adataiból is világosan látszik, hogy a 2008-as hitelfelvételi csúcstól még messze vagyunk.

Mindenféle élethelyzetben veszünk fel hitelt, de megfontoltan

A szakértő szerint hitelt vesznek fel most nemcsak a gyerekes családok minőségi lakáscserére - azaz kisebből nagyobb és jobb adottságú ingatlanba költözéshez -, hanem fiatal párok és egyedülállók is az első lakás megszerzése céljából. A válság előtt sok esetben jellemző átgondolatlan hitelfelvétel már a múlté: az ügyfelek túlnyomó részben megfontoltan vállalják be a törlesztőrészleteket, így ezek többségével a későbbiekben sem lesz gond.

Ezzel összefügg, hogy igen népszerűvé váltak a lakástakarékpénztári megtakarítások, de emellett mindenféle megtakarítás igénybevétele a lakáscél megvalósítása érdekében. Sőt, az előrelátó ügyfelek az előtörlesztés reményében is belevágnak takarékoskodásba - derült ki a szakértő szavaiból.

Mekkorák a különbségek?

Az egyes hitel-ajánlatok között nagy különbségek lehetnek, de fontos tudni, hogy mit mivel hasonlítunk össze - hívta fel a figyelmet Drabos Tünde. Nem mindegy, hogy egy változó kamatozású hitelről beszélünk, vagy esetleg egy 10 évig fix konstrukcióról. A kettő kamata között akár 3-4 százalékpont is lehet az eltérés, de az ügyfélnek kell eldöntenie, hogy mi a fontosabb neki: a biztonság vagy az alacsony törlesztőrészlet.

Az adatokból egyébként világosan kiderül, amit a szakértő is jelzett a csökkenő hitelkamatok említésével: a lakáshiteleknél a THM 5,33 százaléknál járt januárban, vagyis ereszkedés figyelhető meg az egy évvel korábbi 5,62 százalékos szintről. Ami még figyelemre méltó, hogy a változó kamatozású, vagyis a legfeljebb egyéves kamatperiódusú új lakáshiteleknél az átlagkamat már a 3,5 százalékos szintig csökkent, vagyis közel 0,8 százalékponttal mérséklődött az előző év januárjához képest. A fix kamatozású hiteleknél ugyanakkor kisebb mértékű a lefelé csorgás.

Kivárás a fogyasztóbarát hitel miatt? Nem valószínű

Kérdés azonban, hogy a lassan mérséklődő lakáshitelkamatokra milyen befolyással lesz az MNB által bejelentett fogyasztóbarát megoldás, mely ősztől jelenne meg a hitelpiacon. A Nemzeti Bank a fogyasztóbarát minősítéssel azt célozza, hogy ez eddigieknél olcsóbbá tegye a lakáshiteleket, mert véleménye szerint ezek jelenleg indokolatlanul magasak, ugyanis a “lakáshitelezésben nem elég erős az árverseny”. Terveik szerint csak a 2,5 százalékpontnál kisebb kamatfelárú, fix kamatozású (legalább 3 éves kamatperiódus) hitelek felelnének meg a fogyasztóbarát minősítés feltételeinek.

Emellett azonban azt is kötelezővé tennék a bankok számára, hogy a versenytársak ajánlatait bemutassák a hitel-döntés előtt az ügyfeleknek, valamint javítanák az ügyféltájékoztatást a hitelfelvétellel kapcsolatban. Mindezek eredményeként tehát egyszerűbbé ás átláthatóbbá válnának a lakáshitelek, ugyanakkor a 2,5 százalékpontos maximális kamatfelárat sokan irreálisnak tartják. Kérdés tehát, hogy ez miként alakul, illetve kik számára tud majd megjelenni a gyakorlatban a bankok kínálatában a fogyasztóbarát hitel?

Drabos Tünde szerint a fogyasztóbarát hitel egyelőre csak egy “vízió”. Nyilván persze egy ilyen alacsony kamatozású, fix törlesztőrészletű hitel - mint fogalmazott - “minden hitelfelvevő álma lenne”. Azonban a gyakorlati megvalósítása, egyelőre sokak számára bizonytalannak tűnik, így nem feltétlenül eredményez kivárást ezen hitel ígérete.

Ráadásul azok számára, akik jelenleg komoly ingatlanvásárlásban vagy akár -keresésben vannak, a gyorsaság az egyik legfontosabb szempont, így szóba sem kerül számukra, hogy mi lesz fél év múlva - jelezte a szakértő. Egy fél éves kivárás akár százezer forintokkal drágább lakást is eredményezhet a vevő számára. Tehát, ha valaki talál egy megfelelő ingatlant jó áron, annak nem érdemes várnia, mert ősszel már egész más lehet a kínálat.

Ráadásul akinek a kiszámíthatóság a fontos, most is talál a piacon megfelelő hitelterméket - véli a Balla Ingatlan hitelezési üzletágának vezetője. A hitelközvetítőnek pedig pont az a feladata, hogy mindenkinek az optimális hitelt keresse meg. Azok a szakemberek, akik komolyan odafigyelnek ügyfeleik igényeire és lehetőségeire, sokat tudnak segíteni a megfelelő kölcsön kiválasztásában. Erre általában szükség is van, mivel rendkívül sok szempontot kell megvizsgálni ahhoz, hogy az ügyfelek számára a legoptimálisabb hitelt megtalálják, és kiderüljenek az egyes ajánlatok előnyei és hátrányai.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?