Ajándékot vennél? Erre figyelj vásárláskor!

Desktop

Ajándékot vásárolsz? Íme a legfontosabb tanácsok, mire kell figyelned:

  • A későbbi problémák elkerülése érdekében őrizzük meg az összes, vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát, hiszen a reklamációkat csak akkor köteles a kereskedő kezelni, ha bizonyítani tudjuk, hogy az adott üzletében vásároltuk a terméket.
  • Fizetéskor minden esetben ellenőrizzük, hogy a számlán valóban a termék vásárlása során meghirdetett vételár, valamint a megfelelő darabszám szerepel-e. Ha a számla tartalmával kapcsolatban bármilyen eltérést tapasztalunk, még lehetőleg a pénztárnál jelezzük!
  • Fontos tudni, hogy több eladási ár együttes feltüntetése esetén a kereskedő minden esetben az alacsonyabb ár felszámítására kötelezhető.
  • Minden esetben ellenőrizzük, hogy valóban hiteles nyugtát kaptunk vásárlást követően, amelyen egyértelműen fel van tüntetve a vásárolt termék neve, darabszáma és az eladó személy vagy cég neve.
  • Élelmiszer vásárlása esetén mindenképpen ellenőrizzük a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejártát.
  • Érdeklődjünk a visszavásárlás, kicserélés feltételeiről még a vásárlás előtt, mivel a termékeket a kereskedő nem köteles visszavenni abban az esetben, ha ez előre nincs a szolgáltatás részeként biztosítva.

Karácsonyi fényfüzér vásárlása esetén érdemes a következőkre figyelni:

Olyan fokozottan veszélyes elektronikai termékeknél, mint a karácsonyfaégők, lámpafüzérek stb. mindig győződjünk meg róla, hogy a CE jelölés megtalálható-e a terméken. Abban az esetben, ha nem találunk ilyet, akkor feltételezhetően az adott termék nem kellőképpen biztonságos. 

Amennyiben kültéri fényfüzért veszünk, mindenképp ellenőrizzük a termék csepp- és por elleni védelmi biztonsági besorolását, amelyet az IP szám mutat. A kültéri célra szánt termék esetén a második számjegynek legalább 1-esnek vagy nagyobb kell lennie. Ha a fényfüzér IP második száma „0”, akkor az beltéri használatra szánt fényfüzér, és kültéren akkor sem szabad használni, ha a rajta szereplő szöveg szerint alkalmas erre. 

Fontos továbbá olyan részletekre is odafigyelni fényfüzérek vásárlásakor, mint a csatlakozó dugó mérete és minősége, hiszen a helytelen szigetelés is könnyen problémákhoz vezethet. Érdemes olyan fényfüzért választani, amelyet a lehető legmagasabb biztonságtechnikailag vizsgálatokon is átestek forgalomba kerülés előtt. Erre utal például a TÜV Rheinland, vagy a MEEI megfelelőségi jelölés.

Vásárlásra valamint online vásárlásra vonatkozó garanciák:

Termékek vásárlásakor nem árt tudni, hogy bizonyos termékekre 10 ezer forintos vételár felett kötelező, egyéves jótállás vonatkozik. Ezek általában olyan tartós használatra szánt elektronikai cikkek, mint a hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, porszívó, varrógép, kerékpár, babakocsi, konyhai kisgépek, gyermekgondozási cikkek pl. pelenkázó, illetve mosdató állvány, babakocsi, magas- és asztalra szerelhető etetőszék, biztonsági gyermekülés, órák és ékszerek.

Vásárlás előtt fontos különbséget tenni a jótállás és szavatosság fogalma között is. 10 ezer forintos vételár alatt nem jótállás, hanem két éves szavatossági időszak vonatkozik a termékekre. Ha ezen időszakon belül a termék gyártási hibából romlik el, akkor a kereskedő köteles ingyenesen javítani, megjavíttatni, cserélni, vagy ha ezekre nincs lehetőség, árleszállítással élni vagy a vételárat visszafizetni. 

A jótállás a szavatosságnál is több joggal ruházza fel a vásárlót, amelynek értelmében a nem gyártási eredetű hibát a jótállás 1 éve alatt a kereskedőnek kell bizonyítania. Ezen felül, ha a fogyasztó a termék meghibásodása miatt a vásárlástól számított 3 munkanapon belül jelzi kifogását a kereskedőnek, akkor az egyéb ellenszolgáltatás nélkül köteles a fogyasztási cikket kicserélni.

A 10 kg-nál nehezebb termék esetében jótállás esetén a kereskedőnek kell gondoskodnia a termék helyben történő megjavításáról vagy a javítás helyszínére történő szállításról. Fontos még megemlíteni, hogy a kötelező jótállás esetén elegendő pusztán a jótállási jegy bemutatása. Ilyen esetben a számla megléte sem szükséges.

Online vásárláskor fontos tudni, hogy a fogyasztó a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül indokolás nélkül elállhat a vásárlástól még akár minőségileg kifogástalan termék esetében is. Az elállási szándékot már a termék kézhezvétele előtt is be lehet jelenteni, akár a csomag átvételét megelőzően is. 

Amennyiben a fogyasztó a terméket átveszi, úgy elállás esetén a termék visszajuttatásának költsége őt terheli. E tekintetben csak akkor van kivétel, ha a vállalkozás általános szerződési feltételeiben ettől eltérő tájékoztatást ad a vásárlónak. Általánosságban a webáruházban vásárolt minőségi hibás termékekre is a fent említett szavatossági jogok vonatkoznak - írja a kormányhivatal.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?