A nagy fagylaltháború

Oszd meg másokkal!

Desktop

Nekiugrottak az "albán" fagyisoknak a magyar cukrászok.

Először csak a Facebookon, aztán pár napja a napilapokban is. 

Hogy mindenféle műanyagból csinálják a fagylaltot, csak hogy kiszoríthassák a hazai cukrászokat a piacról.

Egy normál fagylalt összetétele a következő: tej, minimális cukor, tojássárgája, tejszín, gyümölcsös esetében pedig minimum 30, de inkább 50 százalék gyümölcs. Ezzel szemben az albánok egy leheletnyit máshogy csinálják.

Horváth Ferenc, a Magyar Cukrászok Ipartestületének szakmai elnöke a Borsnak elmondta: az albán fagyik köszönő viszonyban sincsenek ezekkel az összete­vőkkel - írta a Bors.

Az igaz, ha bárhol nem igazán kézműves, hagyományos főzött fagylaltot eszel, (és nem elég, hogy ki van írva, hogy kézműves, mert a színes plakát sok mindent elbír, szóval ha tényleg ismered régóta a cukrászt és el is hiszed neki, amit állít) - naszóval van egy rossz hírünk: a nem kézműves fagylaltokban tényleg van egy rakás adalékanyag. Nem csak az albán fagyiban, hanem az átlagos olaszban is, a csomagolt jégkrémben is. 

És ez jó régen így van. Az egyik leghíresebb olyan adalékanyagot, amit nem csak fagyikba, hanem tortakrémekbe, piskótákba is szívesen raknak a cukrászok, mert selymes lesz tőle, és nem esik össze, 1936 óta gyártják. 

Az alábbi videóban mutatja meg egy cukrász, mennyire nem keveredik segítség nélkül a víz meg a zsiradék. És zsiradék a tejszín is, amit viszont szeretünk, ha a fagyiba raknak. (Valamikor régen, mondjuk a hatvanas-hetvenes években, amíg meg nem jelent a "csavarós" fagyi, amit porból meg vízből kavartak cuki műanyag vödrökben, csak te nem láttad), ritka volt a tejes-tejszínes fagyi, a csoki-vanília-puncs. És nem csak a szocialista nyersanyaghiány miatt, hanem mert macerás előállítani. A gyümölcs ízű fagyik viszont mind vizes, és nem tejszínes alapúak voltak, mint a sörbet.

Igen, az igazi kézműves főzött fagyi drága. De eszméletlen finom, mert benne van minden, amit a neve ígér, az igazi csokoládé, tejszín, gyümölcs. És az olcsó fagyi is eshet jól. Valószínűleg nem "albánságfüggő".

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek