Jövőre jön az azonnali pénzátutalás: 5 másodpercen belül megérkezik az átutalt pénz

Oszd meg másokkal!

Desktop
a kép illusztráció

Jövőre jön az azonnali pénzátutalás rendszere.

Ez azt jelenti, hogy a 10 millió forint alatti lakossági átutalások azonnal, 5 másodpercen belül célba érnek, vagyis megérkeznek az egyik bankszámláról a másikra. Az azonnali utalás éjjel-nappal, hétvégén is működni fog. A rendszer várhatóan július elsejétől működik majd élesben - írja a napi.hu.

Már januárban megkezdődik a rendszer tesztelése. A Magyar Nemzeti Bank nem szab meg konkrét díjakat, így a bankok döntésétől függ majd, mennyibe kerül az azonnali utalás.

A jogszabályokban meghatározott ügyleteknél júliustól nem választható, hanem az egyetlen opció lesz az azonnali utalás.

A feltételek a következők:

  • az átutalónak forintban vezetett számlájáról kell ezt megtennie,
  • az átutalás összege maximum 10 millió forint lehet,
  • nincs megadva másik átutalási nap (terhelési nap),
  • az átutaló a megbízást "információtechnológiai eszköz, távközlési eszköz útján vagy más, a pénzforgalmi szolgáltatójával kötött, keretszerződésben meghatározott módon nyújtja be", azaz például telebankon vagy netbankon keresztül adja be és a nem kell a bank munkatársának beavatkozni,
  • az átutalás benyújtása nem kötegenként történik. Itt van kivétel, ha jogszabályok alapján a fogyasztónak minősülő fizető fél, mondjuk egy átlagos lakossági ügyfél több, az előbb felsorolt feltételeknek megfelelő átutalást kezdeményez, azok szintén azonnal elmennek majd.

A bankok dönthetnek úgy, hogy a 10 millió forintnál nagyobb átutalásokat is azonnal célba viszik, de ez nem kötelező számukra, pusztán választható megoldás - írja a napi.hu.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?